ASHTANGA YOGA & POWER YOGA

YOGA algemeen

Yoga is een eeuwenoude ervaringswetenschap en discipline voor lichaam en geest. Yoga helpt om te onthaasten en stress te verminderen. Ervaar de positieve invloed op lichaam en geest!
Ashtanga Yoga en Power Yoga zijn krachtige dynamische Yoga stijlen.
De houdingen (asana's) worden d.m.v. bewegen en krachtige ademhaling aan elkaar geregen.
De kracht van deze Yoga stijlen ligt in het doen en ervaren. Je leert je lichaamsbewustzijn te vergroten en je geest te verstillen.
Daarnaast bouw je meer kracht, conditie en balans op in je lichaam. Het zenuwstelsel wordt gekalmeerd, de spieren worden versterkt en organen worden gestimuleerd. Kortom het hele lichaam en de geest worden gezuiverd en terug in balans gebracht.
Yoga heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een krachtig programma voor lichaam en geest.
Onderstaand nog wat meer uitgelegd over de verschillen tussen Ashtanga Yoga en Power Yoga. 


ASHTANGA YOGA

ASHTANGA YOGA

Kenmerken:
Elke les vaste serie houdingen, energiek, spierkracht, conditie, vloeiende bewegingen, krachtige ademhaling, flexibiliteit en focus.
De Ashtanga Yoga serie bestaat uit zonnegroet A & zonnegroet B, staande houdingen, zittende houdingen, eindserie en rust.

Ashtanga Yoga is een traditioneel Indiase vorm van Yoga die in de jaren 70 door studenten van Sri K. Pattabhi Jois naar het westen is gebracht. Het is een dynamische en intensieve vorm van Yoga die werkt met een vaste serie van houdingen (asana’s).
De lessen bij Centrum voor Beweging & Ontspanning zijn een verkorte vorm van de oorspronkelijke ‘led-class Primary series’. Dat wil zeggen dat een gedeelte van de eerste serie (in totaal 72 houdingen) van de Ashtanga Yoga series wordt onderwezen. De studenten worden, nadat zij een deel van de eerste serie hebben geleerd, verbaal door de les heen geleid. De docent helpt daarnaast de studenten verder in de asana’s (houdingen). Elke asana wordt 5 tellen vastgehouden.

De docent geeft de telling en daarmee ook de flow van de klas aan. Het beoefenen van Ashtanga Yoga wordt daardoor een meditatie in beweging. Door het beoefenen en synchroniseren van de juiste ademhaling (Ujjayi), houdingen (asana’s), en focuspunten (drishti’s), krijgen we controle over de zintuigen en een dieper inzicht in onszelf. We produceren intense hitte in het lichaam, zodat door te zweten, spieren en organen ontgiften en zuiveren. Dit resulteert in verbeterde circulatie, een sterk, energiek lichaam met een heldere en scherpe geest. Door regelmatig met discipline te oefenen verkrijg je uiteindelijk balans in lichaam, geest en emoties.

POWER YOGA

POWER YOGA

Kenmerken:
Wisselende serie houdingen, energiek, spierkracht, conditie, vloeiende bewegingen, krachtige ademhaling, flexibiliteit en focus

Power Yoga is de westerse variant van de Ashtanga Yoga, mede populair gemaakt door de Amerikaan Bryan Kest. Power Yoga wijkt in zoverre af van de traditionele vorm (Ashtanga) dat er meer vrijheid in de presentatie is.
Er wordt een mix gemaakt van houdingen waardoor er een nieuwe routine ontstaat. Verdieping en het werken naar gevorderde asana's (houdingen) staat hier centraal. De verdieping en achtergrond komt te allen tijde van de oorspronkelijke traditionele Ashtanga Yoga. Bij Centrum voor Beweging & Ontspanning wordt de Power Yoga onderwezen vanuit de traditionele Ashtanga Yoga vorm.